• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Νέα BMW M 1000 XR με 201 ίππους!
Και βάρος μόλις 223 kg
Νέα Αγοράς 27/10/2023 - 20:34

Η νέα BMW M 1000 XR

Dominik Blass, M 1000 XR Product Manager: "Η M XR είναι το τρίτο μοντέλο M της BMW Motorrad . Βασισμένη στις τρέχουσες S 1000 XR και S 1000 RR , η προϊοντική ουσία της M 1000 XR - M XR εν συντομία - ικανοποιεί τις ιδιαίτερες απαιτήσεις μιας σπορ μοτοσικλέτας μεγάλων αποστάσεων. Η δυναμική οδήγηση μιλά από μόνη της, τόσο στους επαρχιακούς δρόμους και τις πίστες όσο και σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων".

Η νέα BMW M 1000 XR : η σπορ μοτοσικλέτα μεγάλων αποστάσεων που σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στις υψηλότερες απαιτήσεις, από δυναμική οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους μέχρι μεγάλα ταξίδια τουρισμού και αγώνες.

Στα τέλη του 2018, η BMW Motorrad παρουσίασε την επιτυχημένη της στρατηγική που περιελάμβανε την εισαγωγή μοτοσικλετών της γκάμας μοντέλων M και έκτοτε προσφέρει ειδικό εξοπλισμό M και εξαρτήματα επιδόσεων M.

Η νέα σπορ μοτοσικλέτα μεγάλων αποστάσεων BMW M 1000 XR είναι το τρίτο μοντέλο M της BMW Motorrad που γιορτάζει την παγκόσμια πρεμιέρα του, μετά την superbike M 1000 RR και το δυναμικό roadster M 1000 R.

Στην επετειακή χρονιά των 100 ετών της BMW Motorrad, η δυναμική φιλοσοφία του πιο ισχυρού γράμματος στον κόσμο εφαρμόζεται και στη νέα M XR: Το γράμμα M είναι παγκοσμίως συνώνυμο της αγωνιστικής επιτυχίας και της μαγείας των μοντέλων BMW υψηλών επιδόσεων και απευθύνεται σε πελάτες με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις για επιδόσεις, αποκλειστικότητα και εξατομικευμένο στυλ.

Με ισχύ 148 kW (201 hp), απόβαρο κατά το πρότυπο DIN μόλις 223 kg και τεχνολογία ανάρτησης και αεροδυναμική σχεδιασμένες τόσο για σπορ οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους και ταξίδια μεγάλων αποστάσεων όσο και για γρήγορους γύρους στην πίστα, η νέα M XR - ως ο ελαφρύτερος εκπρόσωπος της κατηγορίας crossover - ανοίγει νέες δυνατότητες δυναμικής οδήγησης που μέχρι πρότινος προορίζονταν για καθαρόαιμα superbikes.

Ο ισχυρός 4κύλινδρος κινητήρας της M XR βασίζεται σε εκείνον της RR 

Υψηλότερη μέγιστη ισχύς και ροπή, και αυξημένη επιτάχυνση και ελκτική πρόσφυση χάρη στις κοντύτερες σχέσεις και τελική μετάδοση για απαράμιλλη οδηγική απόλαυση σε επαρχιακούς δρόμους και πίστες.

Η νέα M XR διαθέτει έναν τροποποιημένο υδρόψυκτο 4κύλινδρο, εν σειρά κινητήρα που βασίζεται στη μονάδα ισχύος της S 1000 RR. Αποδίδει μέγιστη ισχύ 148 kW (201 hp) στις 12.750 σαλ., υψηλότερη κατά 23 kW (31 hp) σε σχέση με τη νέα S 1000 XR.

Η μέγιστη ροπή των 113 Nm αποδίδεται στις 11.000 σαλ.

Η μέγιστη ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα της M XR είναι 14.600 σαλ.

Η αυξημένη ισχύς στον πίσω τροχό σε όλες τις σχέσεις υποστηρίζεται από μια κοντύτερη τελική σχέση μετάδοσης μέσω της χρήσης ενός γραναζιού με 47 πλέον δόντια (S 1000 XR: 45 δόντια).

Επιπλέον, η 4η, 5η και 6η σχέση είναι τώρα κοντύτερες σε σύγκριση με εκείνες της S 1000 XR, γεγονός που ωφελεί επίσης την πρόσφυση στον πίσω τροχό, την ελκτική δύναμη και την επιτάχυνση.

Φτεράκια ( winglets ) Μ και εκτροπείς αέρα

Φρενάρισμα αργότερα, μείωση της τάσης ανύψωσης του εμπρός τροχού και επιτάχυνση νωρίτερα χάρη στην αεροδυναμική κάθετη δύναμη.

Εκτός από την τεχνολογία κίνησης και ανάρτησης, η αεροδυναμική αποτέλεσε επίσης βασική προτεραιότητα στη φάση εξέλιξης της M XR. Η νέα M XR απέκτησε winglets στην περιοχή των εμπρός πλαϊνών πάνελ με στόχο την επίτευξη ακόμα ταχύτερων χρόνων στην πίστα και την καλύτερη δυνατή σταθερότητα οδήγησης στις υψηλές ταχύτητες. Από τα 100 km/h περίπου, αυξάνουν το φορτίο που ασκείται στον εμπρός τροχό χάρη στην αεροδυναμική κάθετη δύναμη που παράγεται και φτάνει τα περίπου 12 kg στα 220 km/h.

Το πλαίσιο είναι διαμορφωμένο για οδήγηση προσανατολισμένη στις επιδόσεις σε επαρχιακούς δρόμους και πίστες με σύστημα Δυναμικού Ελέγχου Απόσβεσης ( Dynamic Damping Control – DDC ), ρυθμιζόμενη βάση ελατηρίου, ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τιμονιού, μηχανουργικά κατεργασμένο αποστάτη τιμονιού και σωληνωτό τιμόνι προσανατολισμένο ακόμα περισσότερο προς τα εμπρός και χαραγμένη με λέιζερ επιγραφή " BMW M XR ".

Η ανάρτηση και το πλαίσιο της νέας M XR βασίζονται στην S 1000 XR, με το αλουμινένιο πλαίσιο τύπου γέφυρας ως κεντρικό στοιχείο.

Η M XR διαθέτει ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο σωλήνα 45 mm μπροστά και ένθετα κλειστού τύπου με ξεχωριστά συστήματα διαχωρισμού εμβόλων/κυλίνδρων.

Ένα ακόμα νέο στοιχείο της M XR είναι η πρόσθετη δυνατότητα ρύθμισης της βάσης ελατηρίου του πιρουνιού σε συνδυασμό με το στάνταρ γόνατο ανάρτησης Dynamic Damping Control (DDC).

Επίσης, το πιρούνι της M XR συνοδεύεται από μια άνω γέφυρα με μηχανουργικά κατεργασμένο με υψηλή ακρίβεια αποστάτη τιμονιού και ένα σωληνωτό μαύρο αλουμινένιο τιμόνι προσανατολισμένο ακόμα περισσότερο προς τα εμπρός που φέρει το λογότυπο "BMW M 1000 XR" χαραγμένο μέσω λέιζερ.

Νέοι είναι και οι προαιρετικοί εργοστασιακοί καθρέπτες που εδράζονται στα άκρα του τιμονιού της M XR. Τα άκρα του πιρουνιού έχουν επίσης τροποποιηθεί σχεδιαστικά ώστε να υποδέχονται τις νέες δαγκάνες φρένων M. Ένα ακόμα νέο στοιχείο της M XR είναι το ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τιμονιού.

Φρένα M με ακτινική αντλία στη μανέτα, ελαφριές ζάντες από σφυρήλατο αλουμίνιο για βέλτιστη δυναμική οδήγηση στην πίστα και στο πρόγραμμα performance mode.

Αποκλειστικές ζάντες M Carbon διατίθενται ως μέρος του πακέτου M Competition ή ως ανεξάρτητη επιλογή.

Μετά την M 1000 RR και την M 1000 R, η νέα M XR είναι η τρίτη μοτοσικλέτα BMW που διαθέτει σύστημα φρένων M, τα οποία βασίζονται στην τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τα αγωνιστικά φρένα των εργοστασιακών μοτοσυκλετών της BMW Motorrad στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike.

Οι δαγκάνες των φρένων M φέρουν μπλε ανοδιωμένη επίστρωση σε συνδυασμό με το διάσημο λογότυπο M.

Μαζί με δύο δίσκους 320 mm πάχους 5 mm και μαύρους φορείς για τους τελευταίους από ανοδιωμένο αλουμίνιο, το σύστημα πέδησης που είναι εξοπλισμένο με μια νέα ακτινική αντλία στη μανέτα σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της εξέλιξης των συστημάτων πέδησης για νόμιμη χρήση στο δρόμο.

Η νέα M XR διαθέτει  ήδη στο βασικό της εξοπλισμό πολύ ελαφριές σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου. Οι αποκλειστικές ζάντες M Carbon που αποτελούν μέρος του πακέτου M Competition διατίθενται με νέας σχεδίασης λωρίδες στη στεφάνη.

Brake Slide Assist – βοηθά τον αναβάτη όταν ντριφτάρει φρενάροντας.

Η λειτουργία Brake Slide Assist είναι μια σημαντική και πολύ χρήσιμη καινοτομία, ειδικά για αναβάτες που οδηγούν στην πίστες. Επιτρέπει στον αναβάτη να ντριφτάρει φρενάροντας στις στροφές με σταθερή ολίσθηση.

Πίνακας οργάνων με ευανάγνωστη οθόνη TFT 6,5 ιντσών, νέα ένδειξη του στροφόμετρου (κόκκινη περιοχή) και διεπαφή OBD για τα M GPS Datalogger και M GPS Laptrigger που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω κωδικού ξεκλειδώματος.

Ο πίνακας οργάνων της νέας M XR είναι αντίστοιχη σε σχεδίαση με εκείνον της M RR και προσφέρει επίσης το M start-up animation.

Ένα νέο χαρακτηριστικό είναι το μεγαλύτερο εύρος της κόκκινης περιοχής του στροφόμετρου.

Προαιρετικά, μπορεί να παρέχεται ένα ολοκληρωμένο υλικό δεδομένων για τη χρήση του M GPS Laptrigger και του M GPS Datalogger (γνήσια αξεσουάρ BMW Motorrad) μέσω ενός κωδικού ξεκλειδώματος και της διεπαφής OBD του πίνακα οργάνων.

Το M Design και ο δυναμικός σχεδιασμός της M XR σηματοδοτούν τις ανόθευτες επιδόσεις και τον σπορ χαρακτήρα.

Με την βελτιστοποιημένη τεχνολογία πλαισίου της και τον ισχυρότερο μέχρι σήμερα κινητήρα σε μία δυναμική, σπορ μοτοσικλέτα μεγάλων αποστάσεων της BMW Motorrad, ακόμα περισσότερο από την S 1000 XR, η νέα M XR είναι ασυμβίβαστα σχεδιασμένη για σπορ οδήγηση - είτε σε επαρχιακούς δρόμους και ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, είτε στην πίστα.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία μοτοσικλέτα στην κατηγορία crossover με καλύτερες επιδόσεις και χαμηλότερο βάρος από την M XR.

Οι αναλογίες αποπνέουν δύναμη και είναι εξαιρετικά συμπαγείς. Οι τρισδιάστατες επιφάνειες δημιουργούν ενθουσιασμό και δυναμική εμφάνιση.

Λεπτό, κομψό και εξαιρετικά επιθετικό, το εμπρός μέρος της M XR είναι αδιαμφισβήτητο με τα νέα M winglets, σχεδιασμένα ως τετραπλά φτεράκια.  

Ο σπορ χαρακτήρας της νέας M XR αντικατοπτρίζεται επίσης στη χρωματική φιλοσοφία της, με το μαύρο σώμα να συνδυάζεται με τα χρώματα M Light Blue, Dark Blue και Red.

Ασυμβίβαστη σχεδίαση και τεχνολογία: Η M XR με το πακέτο M Competition .

Εάν η στάνταρ έκδοση της νέας M XR δεν ικανοποιεί επαρκώς τις σπορ φιλοδοξίες των αναβατών, το M Competition Package προσφέρει ένα συναρπαστικό μείγμα βελτιωμένων εξαρτημάτων τόσο για τους θιασώτες της αγωνιστικής τεχνολογίας όσο και για τους λάτρεις της υψηλής αισθητικής.

Επιπλέον, το πακέτο αυτό καθιστά τη νέα M XR κατά 3 κιλά ελαφρύτερη.

Το M Competition Package περιλαμβάνει ζάντες M Carbon, εξαρτήματα M Carbon, όπως πίσω κάλυμμα τροχού με ενσωματωμένο προστατευτικό αλυσίδας, πλαϊνά πάνελ, κάλυμμα εμπρός τροχού, εσωτερικό κάλυμμα και κάλυμμα κεντρικού διακόπτη/κλειδώματος τιμονιού, καθώς και πλήρως ρυθμιζόμενο σύστημα μαρσπιέ αναβάτη Μ, μαρσπιέ συνεπιβάτη και MGPS Laptrigger (κωδικός ξεκλειδώματος).

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας BMW M 1000 XR .

• Κινητήρας με τεχνολογία Shift Cam από την S RR, ισχύς 148 kW (201 hp) στις 12.750 σαλ., 23 kW (31 hp) πλέον της νέας S 1000 XR. Μέγιστη ροπή 113 Nm στις 11.000 σαλ.

• Κοντύτερη τελική σχέση μετάδοση (γρανάζι με 47 δόντια αντί για 45).

• Κοντύτερη 4η, 5η και 6η σχέση κιβωτίου.

• Βελτιστοποιημένο σύστημα εισαγωγής με μεταβλητούς αυλούς για βελτιωμένη αναπνοή στις υψηλές στροφές του κινητήρα.

• Τελικό εξάτμισης από τιτάνιο με έντονη γωνία προς τα πάνω με Carbon κάλυμμα.

• Αλυσίδα M Endurance.

• Riding modes με τις ονομασίες "Rain", "Road", "Dynamic", "Race" και "Race Pro1-3" καθώς και η τελευταία γενιά του συστήματος Dynamic Traction Control (DTC) και της λειτουργίας ελέγχου ανύψωσης εμπρός τροχού DTC μέσω κεντρικής μονάδας αισθητήρων 6 αξόνων.

• Τέσσερις ρυθμιζόμενες χαρτογραφήσεις γκαζιού διατίθενται τώρα για βέλτιστη απόκριση. Τρία προγράμματα φρένου κινητήρα "Engine Brake" στο πρόγραμμα "Race Pro".

• Brake Slide Assist βοηθά τον αναβάτη να ντριφτάρει φρενάροντας.

• Shift Assistant Pro για γρήγορα ανεβάσματα και κατεβάσματα χωρίς τη χρήση συμπλέκτη.

• Launch Control για τέλειες εκκινήσεις σε  αγώνες και Pit Lane Limiter για τη διατήρηση με ακρίβεια της προβλεπόμενης ταχύτητας στο pit lane.

• Hill Start Control Pro για άνετες εκκινήσεις σε ανηφόρες.

• M winglets: Φρενάρισμα αργότερα και επιτάχυνση νωρίτερα, καθώς και αυξημένη ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες χάρη στην κάθετη αεροδυναμική δύναμη

• Ανεστραμμένο πιρούνι με ρυθμιζόμενη βάση ελατηρίου σε συνδυασμό με το στάνταρ DDC.

• Φρένα M σε σπορ μοτοσικλέτα μεγάλων αποστάσεων της BMW Motorrad για πρώτη φορά: Η M XR προσφέρει μέγιστη απόδοση πέδησης για οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους και πίστες.

• Αλουμινένιοι σφυρήλατοι τροχοί.

• Ζάντες M Carbon με λωρίδες M και λογότυπα M στη στεφάνη: Τα υψηλών προδιαγραφών και ελαφριά εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας προσφέρουν μέγιστη απόδοση ως μέρος του προαιρετικού M Competition Package.

• Μανέτες φρένου και συμπλέκτης Μ.

• Ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τιμονιού.

• Μηχανουργικά κατεργασμένος αποστάτης τιμονιού.

• Σωληνωτό τιμόνι προσανατολισμένο ακόμα περισσότερο προς τα εμπρόςσε σχέση με εκείνο της S 1000 XR, με λογότυπο "BMW M XR" χαραγμένο μέσω λέιζερ.

• Καθρέπτες στις άκρες του τιμονιού (προαιρετικά).

•  Προβολείς με εμβληματική φωτεινή υπογραφή και προσαρμοζόμενα φώτα στροφής (Headlight Pro).

• Μικρή βάση πινακίδας κυκλοφορίας.

• Πίνακας οργάνων με μεγάλη, εξαιρετικά ευανάγνωστη οθόνη TFT 6,5”, start-up animation με λογότυπο M και διεπαφή OBD για το M GPS Datalogger και M GPS Laptrigger που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω κωδικού ξεκλειδώματος.

• Στροφόμετρο (κόκκινη περιοχή) νέας σχεδίασης.

• Ελαφριά μπαταρία M, πίσω θύρα φόρτισης USB, ισχυρές μονάδες φώτων LED, ηλεκτρονικό cruise control και θερμαινόμενα γκριπ.

• Keyless Ride.

• Το M Design και η δυναμική σχεδίαση σηματοδοτούν τις απόλυτες επιδόσεις ενός roadster.

• M Competition Package ως προαιρετικός, εργοστασιακός εξοπλισμός.

• RDC ως στάνταρ εξοπλισμός.

• Διευρυμένη γκάμα προαιρετικών αξεσουάρ και ειδικού εξοπλισμού από το εργοστάσιο.
 


 

Επόμενο άρθρο »

QJMOTOR FORT 350 - ¨Ένα εντυπωσιακό scooter σχεδιασμένο από την Ricardo Motorcycles

« Προηγούμενο άρθρο

Νέα Moto Guzzi V7 Sone Corsa με στοιχεία της θρυλικής V7

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα