• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
3ος Αγώνας - HΠΑ
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Είναι ο Αndrea Dovizioso πραγματικός Θρύλος του MotoGP;
Πίσω από τα φλας 19/02/2023 - 13:04

του Δημήτρη Διατσίδη

 

Ο θεσμός των Θρύλων του MotoGP είναι μια ωραία ιστορία που έγινε για να τιμηθούν οι διακεκριμένοι οδηγοί του παρελθόντος και συγχρόνως να μαθαίνουν οι νεότεροι οπαδοί του μηχανοκίνητου αθλητισμού για αυτούς που έβαλαν τη βάση για αυτό που σήμερα θεωρείται το πιο συναρπαστικό από τα σπορ του μηχανοκίνητου κόσμου. 

Η πρόσφατη ανακοίνωση του ότι ο Αndrea Dovizioso θα μπει φέτος σε αυτό το πάνθεο των “ηρώων” του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας, αφήνει κάποιες αμφιβολίες για την επιλογή αυτή. Ακόμη και ο ίδιος δήλωσε: “Δεν το περίμενα! Ανυπομονώ να επιστρέψω στο paddock και η εισαγωγή μου στους Θρύλους στο Ιταλικό Grand Prix το κάνει πραγματικά ξεχωριστό. Είμαι έκπληκτος και πολύ χαρούμενος, χαρούμενος που γίνομαι Θρύλος των MotoGP. Ευχαριστώ πολύ!".

Ο Dovizioso κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 125cc το 2004, ανέβηκε για να γίνει σταθερός διεκδικητής του τίτλου στα 250cc και στη συνέχεια έκανε το ντεμπούτο του στα MotoGP το 2008, ανεβαίνοντας το πρώτο του βάθρο στην κορυφαία κατηγορία ως rookie. Την επόμενη σεζόν ο Dovizioso πήρε την πρώτη του νίκη στην μεγάλη κατηγορία και μέχρι την αποχώρησή του από τη Honda στα τέλη του 2011, ήταν σταθερός διεκδικητής του βάθρου. Η επόμενη σεζόν του τον είδε το ντεμπούτο του με την Yamaha Tech3, όπου πήρε και πάλι μια σειρά από βάθρα, προτού μετακομίσει στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati το 2013.

Το 2014 ο Dovizioso πήρε δύο βάθρα, το 2015 πέντε και το 2016 άλλα πέντε - συμπεριλαμβανομένης μιας νίκης που έγραψε ιστορία στο Grand Prix της Μαλαισίας, την πρώτη του από το 2009. Αυτό ξεκίνησε μια αναγέννηση του Dovizioso καθώς ο Ιταλός ήταν δεύτερος στο Πρωτάθλημα το 2017, 2018 και 2019, παίρνοντας 12 νίκες σε μόλις τρεις σεζόν. Η τελευταία του νίκη ήρθε την τελευταία του σεζόν με την Ducati στο Grand Prix της Αυστρίας το 2020.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, ο Ιταλός επέστρεψε στο δεύτερο μέρος του 2021 ως αναβάτης της δορυφορικής Yamaha πριν αποσυρθεί μετά το Misano το 2022.

Όμως στο paddock του MotoGP, όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν πίστεψε ότι ο – κατά άλλα πολύ συμπαθής – Dovi ήταν στο ίδιο επίπεδο είτε με τους “fantastic four” Valentino Rossi, Casey Stoner, Dani Pedrosa & Jorge Lorenzo, είτε με τον Marc Marquez που μπήκε αμέσως και αυτοδίκαια στους “φανταστικούς” οδηγούς. 

Δεν γνωρίζω ακόμη τις λεπτομέρειες της στέψης του ως Θρύλου, αλλά αυτή η κίνηση ίσως έγινε με τη σκέψη ότι η συνέπειά του στη διεκδίκηση του Τίτλου για τρία συνεχόμενα χρόνια είναι ικανός παράγοντας να σε βάλει σε αυτό το πάνθεον. Ίσως και στις καρδιές όλων των φιλάθλων, αφού σε κάποιους από αυτούς είχε αφήσει μια ωραία αύρα και η περσινή του απόσυρση στο Μιζάνο αποδείχθηκε ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη. 

Τώρα, ο Dovizioso θα βρίσκεται στη λίστα των σπουδαίων που περιλαμβάνει τους: Valentino Rossi, Giacomo Agostini, Hugh Anderson, Kork Ballington, Max Biaggi, Alex Crivillé, Mick Doohan, Stefan Dörflinger, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Nicky Hayden, Jorge Lorenzo, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Marco Lucchinelli, Randy Mamola, Anton Mang, Jorge 'Aspar' Martinez, Angel Nieto, Dani Pedrosa, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Kenny Roberts Jr, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees, Luigi Taveri, Carlo Ubbiali και Franco Uncini.

 

Επόμενο άρθρο »

Ο Μίλτος Τεντόγλου με την πρώτη μοτοσυκλέτα του

« Προηγούμενο άρθρο

Η μάχη με τον αέρα στη μοτοσυκλέτα

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα