• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
3ος Αγώνας - HΠΑ
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Πόσο σημαντικές είναι οι FIA & FIM στο Motorsport;
Όχι και πολύ...
Πίσω από τα φλας 10/02/2023 - 13:25

του Δημήτρη Διατσίδη

 

Οι Παγκόσμιες Ομοσπονδίες FIA για το αυτοκίνητο και FIM για τη μοτοσυκλέτα φαίνεται να χάνουν το παιχνίδι και να είναι όλο και λιγότερο σημαντικές στη διοίκηση του μηχανοκίνητου αθλητισμού παγκοσμίως. Η πρόσφατη οπισθοχώρηση του Mohammed Ben Sulayem, Προέδρου της FIA, για την οποία διαβάσατε στο σάιτ μας, δείχνει ότι οι πανίσχυροι κάτοχοι των δικαιωμάτων της Formula 1 και του MotoGP, η Αμερικανική Liberty και η ισπανική Dorna αντίστοιχα, έχουν το πάνω χέρι στο τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον των δύο κορυφαίων μηχανοκίνητων αθλημάτων. Ο Ben Sulayem εκνεύρισε τα “αφεντικά” της F1 με μια σειρά δηλώσεων και πράξεων, όπως η αντίληψή του για τα κοσμήματα που φορούσε ο Hamilton στην Απονομή του Πρωταθλήματος, όπως το να ανακοινώσει το πρόγραμμα του 2023 χωρίς να το πει στους κατόχους των δικαιωμάτων, να μιλήσει για την αξία της F1 προσωπικά, το να απαγορεύσει στους οδηγούς να γράφουν τις προσωπικές τους απόψεις για θέματα εκτός F1 και μια σειρά άλλων πραγμάτων, που κυρίως έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο πώλησης από την Liberty των δικαιωμάτων που έχει για 99 χρόνια, σε ένα Fund της Σαουδικής Αραβίας για ποσό 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων! 

Έτσι ο Ben Sulayem έκανε ένα βήμα πίσω και παρέδωσε τη διοίκηση της F1 στον Έλληνα Νικόλα Τομπάζη, που θεωρείται από όλους κορυφαίος στα τεχνικά θέματα, αλλά υπάρχουν αρκετοί που αμφιβάλλουν για την ικανότητά του να κάνει πολιτική στο δύσκολο αυτό κόσμο των μονοθεσίων.

Αντίστοιχα ο Πρόεδρος της FIM Jorge Viegas έκανε πρόσφατα δηλώσεις που αφορούν τα WSBK, τα οποία επίσης διοικεί η Dorna, στις οποίες δηλώσεις είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στα Superbike και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές, με κάποιους να συζητούν για την περίπτωση να αναλάβει τη διοίκηση η Βρετανική MSVR που τα καταφέρνει πολύ καλά με το αντίστοιχο Πρωτάθλημα BSB. O Carmelo Ezpeleta CEO της Dorna απάντησε άμεσα και είπε ότι υποθέτει ότι ο Πορτογάλος Πρόεδρος της FIM είτε εκφράστηκε όχι σωστά, είτε δεν αποδόθηκαν καλά στα αγγλικά οι δηλώσεις του. Μάλιστα θύμισε σε όλους ότι η Dorna κατέχει τα δικαιώματα του MotoGP μέχρι το 2041 και αυτά των WSBK μέχρι το 2036. 

Τελικά οι δύο αυτές ιστορίες δείχνουν ότι οι Πρόεδροι των FIA & FIM πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτά που λένε και ότι σε τελική ανάλυση το πάνω χέρι το έχουν οι εταιρίες που κατέχουν τα δικαιώματα και όχι οι Παγκόσμιες Ομοσπονδίες. Αλλά και από την άλλη μεριά οι κάτοχοι των δικαιωμάτων έχουν ανάγκη και βάσει συμβολαίων να έχουν τη συναίνεση των Ομοσπονδιών σε μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Επόμενο άρθρο »

Η μάχη με τον αέρα στη μοτοσυκλέτα

« Προηγούμενο άρθρο

“Η πιο δύσκολη πρόκληση είναι να κερδίσεις και πάλι”

Χορηγοί