• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
3ος Αγώνας - HΠΑ
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Ανανεωμένη Yamaha NIKEN GT 890
Πλήρης παρουσίαση
Τεστ-Μοντέλα 11/11/2022 - 01:13

H Yamaha μαζί με τις ανανεωμένες Tracer 7, Tracer 7 GT και Tracer 9 GT+ παρουσίασε και την ανανεωμένη έκδοση της Niken, το σημαντικό εδώ είναι η επιβεβαίωση της πίστης του εργοστασίου στην ιδέα της μοτοσυκλέτας με 2 τροχούς εμπρός.


Ανανεωμένο NIKEN GT 890 κ.εκ. με δυνατότητες σύνδεσης και πλοήγηση 

Η εξέλιξη της Sport Touring

Με τους δύο μπροστινούς τροχούς συνδυασμένης κλίσης, η NIKEN GT προσφέρει κορυφαία άνεση σεσυνδυασμό με πρωτόγνωρη αίσθηση ευστάθειας, απαράμιλλη αυτοπεποίθηση στις στροφές καιδυνατότητες κίνησης παντός καιρού. Σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο μοντέλο στην κατηγορία του, αυτή η υψηλής τεχνολογίας μοτοσυκλέτα έχει σχεδιαστεί για αναβάτες έτοιμους για νέες προκλήσεις που θέλουν νακάνουν το επόμενο βήμα στο ταξίδι τους στον κόσμο των δυο τροχών.

Με υψηλότερες προδιαγραφές και ποιοτικό φινίρισμα, η νέα NIKEN GT του 2023 είναι μία από τις πιο προηγμένες Sport Tourer μοτοσυκλέτες της Yamaha και αξιοποιεί από μια σειρά προηγμένων νέων τεχνολογιών κινητήρα, πλαισίου και ηλεκτρονικού ελέγχου που έχουν σχεδιαστεί για την ποιοτική αναβάθμιση της κάθε διαδρομής.

Εξοπλισμένη με πιο ισχυρό κινητήρα CP3 EU5 890 κ.εκ., καθώς και με συνδεδεμένα όργανα TFT με πλοήγηση Garmin**, ενισχυμένη ανάρτηση, βελτιωμένη εργονομία και ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, αυτή η μοναδική μοτοσυκλέτα προσφέρει απόλυτες επιδόσεις στις στροφές αλλά και εκπληκτικές δυνατότητες κάλυψης ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων.

Είτε κινείστε μόνοι είτε με συνεπιβάτη, αυτή η ναυαρχίδα Sport Tourer έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μιαεναλλακτική προοπτική στον κόσμο, καθώς και την ικανότητα να εμπνέει και να συναρπάζει σε κάθε διαδρομή προς οποιονδήποτε προορισμό.

Νέας σχεδίασης κινητήρας CP3 EU5 890 κ.εκ.

Η NIKEN GT του 2023 έχει αναβαθμιστεί σημαντικά όσον αφορά τις επιδόσεις και την ποιότητα οδήγησης, με τον νέας σχεδίασης κινητήρα EU5 890 κ.εκ. Με αύξηση του κυβισμού του κινητήρα κατά σχεδόν 5%, αυτή η τελευταία γενιά του εξαιρετικά επιτυχημένου κινητήρα CP3 της Yamaha είναι μια παραλλαγή της σχεδίασης που χρησιμοποιείται στις TRACER 9 GT και MT-09, δύο από τα πιο δημοφιλή μοντέλα στις αντίστοιχες κατηγορίες.

Ενώ η βασική αρχιτεκτονική είναι ίδια με του κινητήρα που χρησιμοποιείται σε αυτά τα μοντέλα – εν σειρά 3-κύλινδρος, 12 βαλβίδων, 890 κ.εκ., λόγος συμπίεσης 11,5: 1 διάμετρος x διαδρομή 78,0 x 62,1 χιλ., ο νέος κινητήρας της NIKEN GT αποτελεί περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πολύ αξιόλογης σχεδίασης.

Η βασική διαφορά είναι η χρήση επανασχεδιασμένου στροφάλου με αυξημένη μάζα κατά 8%, που προσφέρει σημαντική αλλαγή στον χαρακτήρα του κινητήρα, η οποία παρέχει ισχυρότερη επιτάχυνση από στάση, αλλά και μεγαλύτερη ευχρηστία και καλύτερη δυνατότητα ελέγχου στις χαμηλότερες στροφές.

Για το 2023, ο νέος κινητήρας της NIKEN GT είναι τοποθετημένος με εμπρόσθια κλίση 5° για βέλτιστη ισορροπία πλαισίου και για να χωρέσει αυτόν τον νέο κινητήρα 890 κ.εκ., διαθέτει επανασχεδιασμένο στροφαλοθάλαμο, ενώ διαθέτει νέο ψυγείο για να αντεπεξέρχεται στις αυξημένεςεπιδόσεις.

Οθόνη πολλαπλών θεμάτων TFT 7 ιντσών

Η εμπειρία οδήγησης της NIKEN GT εκτοξεύεται σε νέα ύψη με την τοποθέτηση οργάνων TFT 7 ιντσών υψηλής φωτεινότητας που βελτιώνουν την κορυφαία αίσθηση και χαρακτήρα αυτής της μοναδικής μοτοσυκλέτας.

Η πλήρως έγχρωμη οθόνη παρέχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών διαφορετικών θεμάτων οθόνης. Καθένα από αυτά έχει σχεδιαστεί ώστε να ταιριάζει με τις επιμέρους προτιμήσεις οδήγησης και να δημιουργεί μια αίσθηση αρμονίας μεταξύ της μοτοσυκλέτας και του αναβάτη. Η επιλογή "STREET" προσφέρει σοβαρή και κατατοπιστική διάταξη. Η επιλογή "SPORT" προβάλλει μια πιο δυναμική εμφάνιση ενώ η επιλογή "TOUR" παρέχει ευανάγνωστες πληροφορίες σχετικά με τα βασικά δεδομένα λειτουργίας.

Συνδεσιμότητα με smartphone

Για μια πλουσιότερη εμπειρία, η NIKEN GT διαθέτει μονάδα ελέγχου επικοινωνίας που επιτρέπει στον αναβάτη να συνδέει το smartphone με τη μοτοσυκλέτα, χρησιμοποιώντας τη δωρεάν εφαρμογή MyRide τηςYamaha. Μόλις γίνει η σύνδεση μέσω USB*, Wi-Fi ή Bluetooth®, ο αναβάτης μπορεί να δει πληροφορίες σχετικά με εισερχόμενες κλήσεις, email και μηνύματα στα όργανα TFT. Επίσης, οι αναβάτες και οι επιβάτες της NIKEN GT που διαθέτουν ακουστικά Bluetooth®* μπορούν επίσης να ακούν μουσική και να απαντούν σε κλήσεις.

Μπορείτε να επιλέξετε διάφορα μενού και λειτουργίες με το joystick και το κουμπί «home» στο αριστερό μέρος του τιμονιού. Όταν η μοτοσυκλέτα είναι ακίνητη, το όργανο TFT της NIKEN GT μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να εμφανίζει οτιδήποτε, από δελτία καιρού μέχρι λεπτομερείς ειδοποιήσεις.
*Δεν παρέχεται μαζί με τη NIKEN GT.

Πλοήγηση Garmin

Μετά τη σύνδεση smartphone με την εφαρμογή MyRide και τη λήψη της εφαρμογής Garmin Motorize** υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης ενός παραθύρου πλοήγησης στο συνδεδεμένο όργανο TFT. Η εφαρμογή Garmin Motorize μπορεί να λειτουργεί με joystick και ένα κουμπί αρχικής σελίδας («home») στην αριστερή πλευρά του τιμονιού όταν η μηχανή είναι σε στάση, αλλά η εφαρμογή κλειδώνει και δεν μπορεί ναχρησιμοποιηθεί όταν η NIKEN GT κινείται.

Η εφαρμογή Motorize της Garmin επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέγει ανάμεσα σε διάφορους τύπους διαδρομών, όπως η ταχύτερη, η συντομότερη, μέσω αυτοκινητοδρόμου και πολλά άλλα. Επίσης, αναλυτικές φωνητικές οδηγίες μπορούν να αποσταλούν σε συζευγμένα ακουστικά συνδεδεμένα μέσω Bluetooth®*. Γίνεται λήψη δεδομένων χαρτών σε smartphone, έτσι ώστε ο αναβάτης της NIKEN GT να έχει πρόσβαση σε δεδομένα πλοήγησης, ακόμα και όταν το σήμα του smartphone μπορεί να διακόπτεται σε ορεινές διαδρομές.

Οι λειτουργίες πλοήγησης περιλαμβάνουν κίνηση σε πραγματικό χρόνο, κατ' εκτίμηση χρόνο άφιξης και εναλλακτικές διαδρομές για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, ενώ ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο εμφανίζουν πληροφορίες για τις τοπικές καιρικές συνθήκες, καθώς και τον καιρό που επικρατεί στον επιλεγμένο προορισμό. Το Garmin Motorize περιλαμβάνει επίσης προειδοποιήσεις για τον αναβάτη που παρέχουν πληροφορίες για πιθανούς κινδύνους όπως απότομες στροφές, ενώ εμφανίζονται τα ισχύοντα όρια ταχύτητας. Υπάρχει, επίσης η προβολή διασταυρώσεων PhotoReal, η οποία εμφανίζεται αυτόματα με διαίρεση της οθόνης όταν πλησιάζετε σε μια διασταύρωση, παρέχοντας πληροφορίες για την καλύτερη λωρίδα κυκλοφορίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην επόμενη έξοδο.
** Το Garmin Motorize απαιτεί συνδρομητική υπηρεσία.

Ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας

Για βελτιωμένη άνεση στις μεγάλες αποστάσεις και αυξημένη προστασία από τον άνεμο σε υψηλές ταχύτητες για αναβάτες διαφόρων αναστημάτων, η NIKEN GT είναι εξοπλισμένη με νέο ανεμοθώρακα που προσφέρει χειροκίνητη ρύθμιση προς τα πάνω και προς τα κάτω κατά 70 mm, με ένα μοχλό που βρίσκεται δίπλα στο νέο όργανο TFT. Αυτός ο νέος ανεμοθώρακας είναι ειδικά σχεδιασμένος για την ομαλή κατανομή της ροή του αέρα εντός και γύρω από το εξωτερικό της θέσης οδήγησης ώστε να εξισώνει την πίεση του αέρα για ομαλότερη εμπειρία οδήγησης.

Επανασχεδιασμένη άνετη σέλα

Κάθε νέο χαρακτηριστικό της NIKEN GT είναι σχεδιασμένο για να παρέχει αυξημένη ποιότητα κίνησης και βελτιωμένες επιδόσεις και η νέα σέλα έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχει βελτιωμένη πρόσβαση των ποδιών στο έδαφος. Με ανανεωμένο σχήμα και διαφορετικό πάχος επένδυσης στην περιοχή που έρχεται σε επαφή με το εσωτερικό των μηρών του αναβάτη, η νέα σέλα επιτρέπει την ευκολότερη και ανετότερη άνοδο και κάθοδο.

Νέοι διακόπτες τιμονιού, διπλές πρίζες ρεύματος,θερμαινόμενα γκριπ

Οι νέοι διακόπτες τιμονιού περιλαμβάνουν ένα joystick 5 κατευθύνσεων για τον χειρισμό των διάφορων λειτουργιών του TFT, όπως οι οθόνες smartphone και η πλοήγηση Garmin. Ο χώρος του αναβάτη είναι εξοπλισμένος με πρίζα USB-A και με πρίζα 12V κάτω από τη σέλα. Για ζεστασιά όλο το χρόνο, η NIKEN GT, περιλαμβάνει θερμαντήρες γκριπ στον βασικό εξοπλισμό της.

Σκληρές πλαϊνές βαλίτσες κανονικού μεγέθους

Για να τονιστεί η εξαιρετική της ικανότητα για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, η NIKEN GT διαθέτει σκληρές πλαϊνές βαλίτσες που προσφέρουν χωρητικότητα 30 λίτρων σε κάθε πλευρά. Οι νέας σχεδίασης βάσεις βαλιτσών εξασφαλίζουν ασφαλή στερέωση, ενώ υπάρχει και βελτιωμένη χειρολαβή για τον συνεπιβάτη.

Μαύρο φινίρισμα υψηλής ποιότητας με εξαρτήματα σεμπρονζέ απόχρωση

Η ολόμαυρη εξωτερική σχεδίαση, κινητήρας και μπροστινό μέρος της NIKEN GT ενισχύουν την ποιοτική εμφάνιση και επιβεβαιώνουν την ηγεμονική θέση αυτής της μοναδικής Sport Tourer. Η τέλεια εφαρμογή καιτο φινίρισμα υψηλής ποιότητας δεν έχουν αντίπαλο, ενώ η εμφάνιση αυτής της εξαιρετικής μοτοσυκλέτας ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τους μπρονζέ απόχρωσης τροχούς και τα βασικά μέρη της εξωτερικής εμφάνισης, που ενισχύουν τις κορυφαίες προδιαγραφές της.

Προηγμένη τεχνολογία ηλεκτρονικού ελέγχου

Για τον μέγιστο δυνατό βαθμό ελέγχου, η NIKEN GT είναι εξοπλισμένη με μια σειρά νέων ηλεκτρονικών συστημάτων. Το γκάζι YCC-T (Yamaha Chip Controlled Throttle) και το ηλεκτρονικό γκριπ APSG (AcceleratorPosition Sensor Grip) αντικαθιστούν το σύστημα με ντίζες και τροχαλίες του προηγούμενου μοντέλου και δίνουν στο γκάζι ομαλή και φυσική αίσθηση. Το σύστημα υποβοήθησης επιτάχυνσης από στάση είναι ανασχεδιασμένο επίσης, ώστε να παρέχει πιο φυσικό επίπεδο παρέμβασης, διατηρώντας αυτόματα το κατάλληλο επίπεδο σ.α.λ. όταν ο συμπλέκτης είναι εν λειτουργία.

Οι ρυθμίσεις του D-Mode έχουν αλλάξει ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά με τον νέο κινητήρα 890 κ.εκ.υψηλής ροπής, ενώ ο αναβάτης μπορεί να επιλέγει μεταξύ των ρυθμίσεων "SPORT" (άμεση απόκριση γκαζιού), "STREET" (προοδευτική απόκριση γκαζιού) και "RAIN" (ήπια απόκριση γκαζιού). Στη λειτουργία"RAIN" η μέγιστη ισχύς μειώνεται κατά 18% για να διασφαλιστεί ο εύχρηστος χαρακτήρας του κινητήρα για υψηλό βαθμό ελέγχου.

Οι παράμετροι του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης της NIKEN GT έχει επίσης προσαρμοστεί σε αντιστοιχία με τις αυξημένες επιδόσεις του νέου κινητήρα και το σύστημα παρέχει τρία επίπεδα παρέμβασης, όπου το "1" είναι το ελάχιστο και το "2" είναι το μέγιστο, ενώ υπάρχει και μια επιλογή απενεργοποίησης (OFF).

Ο βαθμός παρέμβασης του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης ρυθμίζεται επίσης αυτόματα ανάλογα με το ποια λειτουργία D-Mode έχει επιλεγεί, ώστε να εξασφαλίζεται ότι ο αναβάτης διατηρεί τον καλύτερο δυνατό έλεγχο.

Για να συμπληρωθούν οι δυνατότητες κάλυψης μεγάλων αποστάσεων, η NIKEN GT διαθέτει επίσης σύστημα cruise control. Ο αναβάτης μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα όταν η μοτοσυκλέτα κινείται με 4η ή ανώτερη ταχύτητα και μπορεί να προσαρμόσει την ταχύτητα σε βήματα των 2 χλμ./ώρα για μεγαλύτερη ευκολία και άνεση.
 

Πλήρες σύστημα quickshifter, συμπλέκτης A&S

Για αποτελεσματική επιτάχυνση, ο νέος, ισχυρότερος κινητήρας της NIKEN GT διαθέτει quickshifter (σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων), ενώ το σύστημα στο μοντέλο του 2023 έχει αναβαθμιστεί ώστε να λειτουργεί και στα ανεβάσματα και τα κατεβάσματα, ενώ το προηγούμενο μοντέλο λειτουργούσε μόνο στα ανεβάσματα.

Σε συνδυασμό με τον νέο συμπλέκτη Assist and Slipper (A&S), το quickshifter στη διατήρηση υψηλών επιπέδων ευστάθειας από τη NIKEN GT κατά την αλλαγή ταχυτήτων, αλλά και κατά την επιτάχυνση και επιβράδυνση.

Εκλεπτυσμένη σχεδίαση κύριου σκελετού

Ο μοναδικός κύριος σκελετός της NIKEN GT είναι μια ειδική σχεδίαση που διαθέτει σωληνωτή δομή με χυτό χάλυβα για να δέχεται το μπροστινό μέρος LMW, σε συνδυασμό με κεντρικό σκελετό από σωληνοειδή χάλυβα και πίσω στηρίγματα από χυτό αλουμίνιο. Για το 2023, τα βασικά τμήματα του κύριου πλαισίου έχουν επανασχεδιαστεί ώστε να ταιριάζουν με τις απαιτήσεις του νέου ισχυρότερου κινητήρα CP3 EU5 των 890κ.εκ., ο οποίος έχει εμπρόσθια κλίση κατά 5º για βέλτιστη απόδοση χειρισμού.

Αναβαθμισμένη πίσω ανάρτηση

Για να συμπληρωθεί το επανασχεδιασμένο πλαίσιο και να εξασφαλιστεί ιδανική ισορροπία ευστάθειας με το μπροστινό μέρος LMW, έχει αναβαθμιστεί η διάταξη της πίσω ανάρτησης της NIKEN GT. Το νέο ψαλίδι του πίσω αμορτισέρ είναι κατασκευασμένο από σφυρήλατο αλουμίνιο, με αποτέλεσμα μείωση του μη φερόμενου βάρους κατά 236 γρ. σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάρτημα από χάλυβα.

Αυτό το νέο ελαφρύ ψαλίδι διαθέτει αναμορφωμένο λόγο μεταβλητότητας μοχλισμού ο οποίος, σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις του πίσω αμορτισέρ και το ελατήριο αμορτισέρ μικρότερης διαμέτρου,παρέχει ομαλότερη συμπεριφορά χωρίς συνεπιβάτη και παρέχει πιο σφικτή και ελεγχόμενη λειτουργία της πίσω ανάρτησης κατά την κίνηση με συνεπιβάτη.

Ειδικά σχεδιασμένα μπροστινά ελαστικά

Οι διπλοί μπροστινοί τροχοί συνδυασμένης κλίσης διαθέτουν ακτινικά ελαστικά 15" ειδικά σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του μπροστινού συστήματος διεύθυνσης LMW. Με βελτιστοποιημένη ισορροπία ακαμψίας και με ειδική σύνθεση, τα μπροστινά ελαστικά διαστάσεων 120/17R15 και το πίσω 190/55R17 παρέχουν εξαιρετική συμπεριφορά καθώς και βελτιωμένη αίσθηση ευστάθειας και σιγουριάς που προέρχονται από το σύστημα LMW της Yamaha.

Νέα σχεδίαση εισαγωγής και εξαγωγής

Κάθε λεπτομέρεια της NIKEN GT έχει αξιολογηθεί και αναλυθεί στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της Yamaha νατην κάνει την απόλυτη σπορ tourer μεγάλων αποστάσεων. Για ακόμα πιο χαλαρές και απολαυστικές διαδρομές, η εισαγωγή και το φίλτρο αέρα έχουν επανασχεδιαστεί για πιο αθόρυβο ταξίδι. Επίσης, η νέα εξάτμιση πληροί τις προδιαγραφές EU5. Η νέα σχεδίαση προσφέρει αυξημένη απόσταση από το έδαφος, η οποία βοηθά στη μείωση της πρόκλησης τυχαίας ζημιάς.

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά

  •       - Διπλοί μπροστινοί τροχοί συνδυασμένης κλίσης για μεγαλύτερη αίσθηση ευστάθειας 
  •       - Σύστημα διεύθυνσης LMW-Ackermann – μεγάλη ευελιξία και απόλυτη σιγουριά κατά την οδήγησηστις στροφές
  •       - Νέος πιο ισχυρός κινητήρας CP3 EU5 890 κ.εκ.
  •       - Νέα όργανα με πλήρως έγχρωμη οθόνη TFT 7 ιντσών
  •       - Νέα δυνατότητα σύνδεσης με smartphone
  •       - Νέο σύστημα πλοήγηση σε πλήρη οθόνη της Garmin
  •       - Νέα ECU και βελτιωμένη ηλεκτρονική τεχνολογία ελέγχου
  •       - Νέο ηλεκτρονικό σύστημα γκαζιού
  •       - Ανασχεδιασμένοι διακόπτες τιμονιού
  •       - Νέα θερμαινόμενα γκριπ
  •       - Νέο quickshifter για ανεβάσματα και κατεβάσματα
  •       - Νέος συμπλέκτης A&S (Assist & Slipper)
  •       - Νέος ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας +/- 70 mm
  •       - Νέα άνετη θέση αναβάτη
  •       - Επανασχεδιασμένος κύριος σκελετός
  •       - Αναβαθμισμένο ψαλίδι και ρυθμίσεις πίσω ανάρτησης
  •       - Πιο αθόρυβη σχεδίαση εισαγωγής
  •       - Ανανεωμένο σύστημα εξαγωγής
  •       - Νέο ψυγείο
  •       - Σκληρές πλαϊνές βαλίτσες με νέες βάσεις στερέωσης

Χρώματα

Η NIKEN GT διατίθεται στο μαύρο της Yamaha με μεμονωμένα εξαρτήματα σε μπρονζέ απόχρωση.
 

 

Επόμενο άρθρο »

Αναλυτική παρουσίαση της νέας Honda XL750 Transalp

« Προηγούμενο άρθρο

Νέες βελτιωμένες εκδόσεις 2023 για τις TRACER 7 & TRACER 7 GT

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα