• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
9ος Αγώνας - Ιταλικό GP Aragon (Mugello)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Γνωρίζοντας την Delvene Reber, την Πρώτη Κυρία της Ταχύτητας!
Αγώνες 18/06/2025 - 21:34

Όταν η εκδήλωση FIM Land Speed World Records διεξαχθεί φέτος το καλοκαίρι, από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου, στις παγκοσμίου φήμης Αλυκές του Bonneville στην Αμερική, θα σηματοδοτήσει την 22η συνεχόμενη χρονιά συμμετοχής για την Delvene Reber.

Η Πρώτη Κυρία της Ταχύτητας – η 48χρονη δασκάλα δημοτικού Delvene Reber – είναι συνιδρύτρια των Bonneville Motorcycle Speed Trials (BMST) και ιδιοκτήτρια / Διευθύντρια της διοργάνωσης από το 2014. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι φανατική υποστηρίκτρια αυτού του μοναδικού κλάδου της οικογένειας της FIM.

«Είναι ένας τύπος αγώνων εξαιρετικά προσβάσιμος για συμμετοχή και αξίζει να έχει τη θέση του στο ημερολόγιο, και ήμουν τυχερή που είχα τη στήριξη ανθρώπων που είναι πραγματικά παθιασμένοι μ’ αυτό», είπε η Reber. «Πιστεύω ακράδαντα ότι οι μοτοσυκλετιστές είναι οι καλύτεροι άνθρωποι, και οι άνθρωποι της Land Speed είναι ένα κάπως διαφορετικό είδος μοτοσυκλετιστών».

Το πάθος τροφοδοτεί όλες τις μορφές μοτοσυκλετιστικού αθλητισμού, και αυτό φαίνεται πιο έντονα στην εξαιρετικά εξειδικευμένη κατηγορία της Land Speed. Κάθε χρόνο, η Reber βασίζεται στην υποστήριξη ενός «στρατού» εθελοντών που ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο στην Γιούτα, όπου πραγματοποιούνται πολυάριθμες προσπάθειες για κατάρριψη ρεκόρ.

Όταν γίνεται λόγος για τα ρεκόρ ταχύτητας Land Speed, το μυαλό πάει συνήθως στο απόλυτο ρεκόρ, που αυτή τη στιγμή είναι 605.697 χλμ/ώρα και επιτεύχθηκε από τον Rocky Robinson με μια Suzuki Hayabusa 2600 στο Bonneville το 2010. Ωστόσο, τα BMST περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία κατηγοριών, οι οποίες καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, όπως ο κυβισμός, ο τύπος κινητήρα και το αν η μοτοσυκλέτα έχει φέρινγκ, είναι γυμνή ή εντελώς κλεισμένη σε καρίνα τύπου «streamliner».

Delvene Reber, παρουσιάζοντας την ομαδική συνάντηση στο Bonneville © Jean Turner

«Πιστεύω ότι η Land Speed περιλαμβάνει ίσως τη μεγαλύτερη γκάμα μοτοσυκλετών και ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Οι αναβάτες μας δεν το κάνουν αυτό επαγγελματικά – παίρνουν άδεια για μία εβδομάδα κάθε χρόνο και έρχονται εδώ – και βλέπει κανείς τεράστια γκάμα στις μοτοσυκλέτες.

«Έχουμε τα πάντα, από 50cc έως 3000cc. Κάποιες έχουν φέρινγκ, κάποιες όχι, και μετά υπάρχουν οι streamliners. Κάποιες είναι με turbo, άλλες με supercharger, και μετά τις χωρίζουμε σε δικύλινδρες, μονοκύλινδρες και με πολυκύλινδρους κινητήρες».

Το υπόβαθρο της Reber δεν είναι καθόλου συμβατικό. Μεγάλωσε σε οικογένεια αγωνιζόμενων. Συνάντησε τον πρώτο της σύζυγο σε μια διοργάνωση Land Speed στην πατρίδα της, την Αυστραλία, και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου ο νέος της πεθερός, Denis Manning, διατηρούσε την επιχείρηση εξατμίσεων BUB Enterprises και ηγήθηκε πολλών προσπαθειών για το απόλυτο ρεκόρ ταχύτητας – επιτυχίες που επιτεύχθηκαν το 2006 και το 2009 με τον Chris Carr στο τιμόνι του BUB Seven Streamliner.

«Μεγάλωσα με τον πατέρα μου να φτιάχνει hot-rods. Πήγαινε στις αλυκές του Lake Gairdner στη Νότια Αυστραλία και δεν σταματούσε να μιλά γι’ αυτό. Τελικά, το 2000 πήγα κι εγώ. Υπήρχαν κάποιες ομάδες από την Αμερική, ανάμεσά τους και ο μελλοντικός πεθερός μου – που προσπαθούσε τότε να καταρρίψει το απόλυτο παγκόσμιο ρεκόρ με το streamliner του – και ο γιος του».

Denis Manning αγωνιζόμενος στα BMST © Jean Turner

«Έτσι, μετακόμισα στην Καλιφόρνια και άρχισα να δουλεύω για τον Denis. Ήθελε πάντα να οργανώσει μια διοργάνωση αποκλειστικά για μοτοσυκλέτες στο Bonneville, ώστε να επαναφέρουμε τα Εθνικά και Παγκόσμια ρεκόρ. Η AMA δεν είχε αναγνωρίσει Εθνικά ρεκόρ ταχύτητας από το 1978 μέχρι που τα επαναφέραμε το 2004, ενώ η FIM επικεντρωνόταν μόνο στο απόλυτο ρεκόρ, το οποίο δεν είχε επαναληφθεί από τη δεκαετία του '90 και την επίδοση του Dave Campos το 1990».

Η Reber ανέλαβε την καθημερινή οργάνωση της διοργάνωσης BUB Motorcycle Speed Trials από την πρώτη της έκδοση το 2004 και από τότε παραμένει στο τιμόνι. Το 2014 ανέλαβε πλήρως την ιδιοκτησία της.

«Ο Denis αποσυρόταν και είχα δουλέψει πάνω σε αυτό για δέκα χρόνια – δεν ήθελα να το χάσω, ούτε να χαθεί ολόκληρη η πειθαρχία της Land Speed, γιατί αυτό είχε ξανασυμβεί. Έτσι, αγόρασα όλο τον εξοπλισμό – ουσιαστικά ένα trailer 14.6 μέτρων με το περιεχόμενό του – και μετονόμασα τη διοργάνωση από BUB Motorcycle Speed Trials σε Bonneville Motorcycle Speed Trials, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή. Την πήρα υπό την ιδιοκτησία μου και φρόντισα να παραμείνει ζωντανή».

Η πρώτη – και τότε μοναδική – γυναίκα διοργανώτρια στην πλούσια ιστορία των Land Speed αγώνων, που ξεκινά από τις αρχές του 20ού αιώνα, η Reber έχει αναγνωριστεί για την εμπειρία της από την American Motorcyclist Association, η οποία την διόρισε στην Επιτροπή Hall of Fame. Ούτε το διαζύγιο, ούτε ο νέος γάμος, ούτε η μετακόμιση στο Σιάτλ μείωσαν το πάθος της για την Land Speed. Ο σύζυγός της, Lucas – τον οποίο γνώρισε στο Bonneville – είναι πλέον Διευθυντής Αγώνων των BMST.

«Ξέρω τι με παρακινεί», πρόσθεσε. «Οι αγώνες ταχύτητας Land Speed δεν πρέπει να χαθούν. Είναι το πάθος μου, εκεί βρίσκεται η καρδιά μου».

Τα Bonneville Motorcycle Speed Trials έχουν προγραμματιστεί φέτος για τις 23-28 Αυγούστου.

 

Επόμενο άρθρο »

Το GP της Ιταλίας ξεκινά στο Mugello!

« Προηγούμενο άρθρο

Η ομάδα MSi Racing καλωσορίζει τον Eric Fernández στην Moto2

Χορηγοί