Από το Misano κι έπειτα, ο Jakub Kornfeil είναι αυτός που παίρνει την πρώτη θέση στα πρώτα ελεύθερα της Moto3, μια παράδοση που συνεχίστηκε και στην Ιαπωνία.
Ο Τσέχος πήρε την πρωτοπορία με τον 11ο από τους 14 γύρους που έκανε σήμερα το πρωί (ώρα Ιαπωνίας) και κράτησε πίσω του τον Aron Canet.
Έτσι η ΚΤΜ ξεκίνησε πολύ δυνατά μέσα στην πίστα που χτίστηκε και ανήκει στην Honda, η οποία είχε τρεις οδηγούς της πίσω από τον Kornfeil.
Ο Canet ήταν ένα δέκατο πιο αργός, στη δεύτερη θέση, με τον Enea Bastianini να κάνει τον τρίτο καλύτερο χρόνο, λίγο μπροστά από τον ομόσταυλό του, τον Dalla Porta.
Η πέμπτη θέση πήγε στον John McPhee με τον Marco Bezzecchi να ακολουθεί μόλις 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω του.
Ο μελλοντικός ομόσταυλος του Bezzecchi στην Moto2 το 2019, ο Philipp Oettl, ήταν έβδομος στη λίστα με τους χρόνους.
Τη δεκάδα έκλεισαν οι Tony Arbolino, Marcos Ramirez και Albert Arenas. Ο Arenas ήταν και ο τελευταίος με διαφορά στο δευτερόλεπτο από την κορυφή.